ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΜΕ.ΔΗ.Δ.

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΜΕ.ΔΗ.Δ.

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Εκκίνηση στις κρίσεις στο δημόσιο με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, ξεκινώντας με τις λεγόμενες «οριζόντιες» θέσεις γενικών διευθυντών, δίνει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναρτώντας στη «Διαύγεια» την προκήρυξη για την πλήρωση των πρώτων 20 θέσεων. Πρόκειται για θέσεις γενικών διευθυντών Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών σε υπουργεία (βλ. παρακάτω λίστα). Η προκήρυξη περιλαμβάνει και τα αντίστοιχα περιγράμματα θέσεων.
Αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι μεταξύ 2 και 22 Μαΐου. Από κει και πέρα, μέσα σε 10 ημέρες οι αρμόδιες Διευθύνσεις θα προχωρήσουν στον έλεγχο των φακέλων των υποψηφίων. Στη συνέχεια θα δοθεί προθεσμία 5 ημερών για τυχόν ενστάσεις. Οι φάκελοι θα διαβιβαστούν στο ΕΙΣΕΠ (Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων) το οποίο θα προχωρήσει στη μοριοδότηση με βάση τα τυπικά προσόντα.Το ΕΙΣΕΠ απαρτίζεται από 2 μέλη του ΑΣΕΠ, 1 μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και 1 Γενικό Γραμματέα του οικείου Υπουργείου.
 
Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που θα διενεργηθούν κρίσεις προϊσταμένων στο Δημόσιο,με στόχο να αξιοποιηθεί το στελεχιακό δυναμικό του δημόσιου τομέα με αντικειμενικά κριτήρια.  
Tα κριτήρια είναι τα εξής:
α) τυπικά προσόντα και προσόντα επαγγελματικής κατάρτισης (40% μοριοδότηση)
β) εμπειρία και άσκηση καθηκόντων ευθύνης (25% μοριοδότηση)
γ) δομημένη συνέντευξη (35% μοριοδότηση) 

Πλήθος υποψηφίων

Στο στάδιο της δομημένης συνέντευξης θα φτάσουν οι πέντε επικρατέστεροι για κάθε θέση υποψήφιοι. Εφόσον προκηρύσσονται 20 θέσεις, συνέντευξη θα δώσουν 100 υποψήφιοι. Βάσει εκτιμήσεων, υπολογίζεται να ανέλθουν σε εκατοντάδες οι υποψηφιότητες που θα εκδηλωθούν από πλευράς υπαλλήλων. Και αυτό για δύο λόγους: α) μπορούν να δηλώσουν υποψηφιότητα για μία θέση υπάλληλοι από όλα τα υπουργεία (και όχι μόνο του οικείου), β) έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που έγιναν κρίσεις στο δημόσιο.
Αν και υπολογίζεται ότι οι τοποθετήσεις των νέων γενικών διευθυντών στις συγκεκριμένες θέσεις θα γίνουν ανάμεσα στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, καλό θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν ότι το σχετικό χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί αφενός από τον αριθμό των υποψηφιοτήτων που θα υποβληθούν, αφετέρου από τον αριθμό τυχόν ενστάσεων.
Η διαδικασία επιδιώκεται να διεξαχθεί με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των δομημένων συνεντεύξεων θα τηρηθούν πρακτικά που θα είναι προσβάσιμα από όλους τους υποψηφίους.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου